Како да започнете бизнис без улагања

Имате сјајну идеју и желите да започнете свој посао. Постоји само један проблем – немате новца. Овај проблем је најчешћи и представља највећи изазов свима.

Па према томе, како да започнете свој бизнис без новца?

Мањак средстава не би требало да вас одврати од остваривања замисли. Са вером у своју оно што радите, затим јасном визијом како да је спроведете, ви то можете да учините.. Једном када ову најбитнију ствар схватите, проналажење средстава не мора бити тако велики проблем.

Започињање бизниса

Широм света пронаћи ћете примере малих бизниса, а започињање истих представља највећи изазов. Уколико знате како да водите посао и ако предузмете исправне кораке – новац не треба да вас засутави. Даље у тексту можете се упознати са „чек“ листом за започињање бизниса без новца.

Ставке „чек“ листе за започињање посла без новца
Сачувајте свој постојећи посао

Практичност представља екстремно битну особину када се играте са идејама за започињање новог посла. Потребан вам је сталан извор прихода пре него што закорачите у нове победе. Саветује се да не остављате свој тренутни посао све док се нова идеја не разради. Овим чином бићете далеко сигурнији када треба да преузимате ризик. Наравно, биће потребно много више радних сати и труда како би обе ствари радили у исто време. У овом случају, од запосленог до власника бизниса пут ће бити далеко једноставнији и лакши уколико имате додатне изворе прихода.

Развијајте своју бизнис идеју

Формирање идеје је само почетак дугог путовања у остварњењу циља, и остварењу себе као предузетника. Пре него што започнете посао потребно је да начините одређени број корака. Пре свега, објасните себи своју биснис идеју. Најбоље на папиру (писано). Одговорите на следећа питања: да ли је заиста та идеја јединствена? Које вредности може да генерише? Да ли то нешто што ваши клијенти заиста желе? Да ли им је то потребно? Или је реч о нечему што само би верујете да они желе? Одговорите на ова питања и тиме ћете одредити да ли ова идеја начелно може да функционише или не.

Урадите анализу и изазове тржишта

Имате брилијантну идеју за који сигурно знате да ће функционисати. Али шта је са конкуренцијом? Постоји ли икаква шанса да конкуренција искористи вашу идеју, „препакује је у бољу амбалажу“ и успешније пласира? Ово би вас питао сваки озбиљни инвеститор. Од кључног је значаја да добро разумете тржиште, али и своју конкуренцију. Прво погледајте трендове и дефинишите изазове са којима се ваш бизнис може суочити. Следећи корак је постављање стратегије којом ћете одговорити на изазове како би ваш бизнис био профитабилан.

Процените потребе за инвестицијама

Покретање свог бизниса захтева одређени новац. Међутим, поставите питање колико је то заправо неопходно? Без јасне идеје долазите у ризик да погрешно процените вредност посла. Па према томе, пре него што уоптше кренете у „лов“ за новцем морате добро проценити потребе за величином инвестиције. Колико вам новца реално треба да започнете посао?

Шта су „Crowdfunding“ платформе?

Има доста начина да прикупите новац за своје бизнис идеје. На пример преко платформи овог типа. У Србији једна од њих је https://www.crowdfunding.rs/. Ово је алтернативни модел финансирања. Преко оваквих платформи можете да заправо затвористе своју финансијску конструкцију у најранијим фаза,а развоја пословне идеје. Преко ње можете и да тестирате своју идеју. Савет је да истражите ову, али и многе друге платформе овог типа.

Повезивање са људима

Уколико немате новаца за започињање сопственог бизниса од кључне важности је повезивање са појединцима који вам могу бити од помоћи. Потражите људе који могу да инвестирају у вашу идеју. Посетите одређене догађаје где можете срести потенцијалне инвеститоре. Такође, могуће је придружити се различитим форумима на интернету где можете пронаћи савете и изворе који вашу идеју могу оживети. Чињеница је данас да се доста инвеститора налази на друштвеним мрежама и да су на истим прилично активни. Можете им преко? интернета понудити своје идеје и очекивати да ће неко од њих имати слуха за њих.

Спроведите тест

Да ли желите да будете сигурни да је ваша пословна идеја заиста јединствена? Спроведите тест и сазнајте. Пилот пројекат ће вам помоћи да испитате идеју и доведете је на следећи ниво, а самим тим и да избегнете ризик. Једноставно, понудите одређеном броју људи бесплатне узорке услуга или продуката и пратите њихове реакције. Оваква акција вам пружа увид у могућности раста посла и идентификује изазове које сте можда превидели.

Сакупите одговоре

Уколико желите да започнете потпуно нови бизнис, помогло би да чујете и друго мишљење од неке особе која добро познаје тржиште и све оне изазове које оно носи. Идеја која на папиру делује интересантно и оствариво можда и није толико добра када је спроведете у дело. Мишљење експерта може помоћи да сагледате ствари из друге перспективе и наравно да стекенете нова сазнања која вам недостају.

Пријавите се за обуку за започињање бизниса

Посетите Националну службу за запошљавање и пријавите се за обуку за започињање сопственог бизниса. У центрима ове институције могуће је и проверити пословне идеје. Могуће је и искористити финансијску подршку тако што ћете се пријавити за једну од субвенција. Више информација је могуће наћи на сајту Националне службе за запошљавање.