UPWORK – глобална фриленс платворма за професионалну сарадњу

Данас, за многе професије није неопходно претражити огласе на домаћем тржишту рада да би се дошло до посла. Послова, и то много, има онлине. Некадашњи ODESK, сада UPWORK, је глобална фриленс платформа на којој се послодавци и независни професионалци повезују и остварјују сарадњу. Компанија се налази у Силицијумској долини, као и већина других успешних ИТ компанија, и има 12 милиона регистрованих независних професионалаца у потрази за ангажовањем и 5 милона регистрованих послодаваца. Око 3 милона пословних понуда се нуди током једне године, а вредност тих послова је око милијарду долара, што UPWORK чини највећим тржиштем фриленс послова на свету.

Посао, путем UPWORK платформе, највише налазе дизајнери и програмери. С обзиром на то да се на Академији техничких струковних студија Београд студира дизајн, највише би користи од ове платформе могли имати наши студенти графичког, индустријског и модног дизајна. Поред дизајна и програмирања најчешће се тражи: креативно писање, продаја и маркетинг, административна подршка, анализа података, унос података, инжењерске вештине и архитектура.

Језик комуникације на платформи је енглески а правила преко којих се послује се стално мењају. Платформа има сигурносна решења како да се посао који је обављен обавезно плати. По уговарању посла, послодавац пребацује договорену суму новца UPWORK платформи, која ће касније, по обављеном, послу препустити новац независном професионлацу. Послодавци и независни професионлаци могу бити оцењени и тако расте онлај кредибилитет људи који траже и нуде посао. Могућност да не будете плаћени је искључена, али оно што може да вас дискредитује је лоша оцена послодавца. Послодавци имају могућност да прате колико је неки слободни професионалац имао радних сати тако што тражи скриншотове са предње камере лаптопа у време када радите на договореном послу. Контрола и сигурност послодаваца и запослених преко платформе стално расте и у будућности ће бити стално унапређивана.

Може се рећи да би за неког фриленсера, који жели да оствари стабилне приходе онлајн радом, био најбољи пут за то да прихвати прве слабо плаћене понуде и на њима се покаже као вредан и тиме изгради добар онлајн статус. У другом кораку почеће да добија боље понуде за значајније клијенте. Коначно у трећем кораку, који се дешава ван платформе, следи договор са добрим послодавцем о сталном онлајн послу који укључује редовну плату. Најчешће је то послодавац за ког сте обавили низ послова на платформи и показали сте се као поуздан партнер. Он ће вас контактирати приватним каналима да бисте почели стални посао код њега. Овим се осим доброг и редовног прихода долази и до тога да се не губи време на сталном тражењу пројеката. Са друге стране уколико неко жели повремено да заради (док студира или у периоду док не жели редован посао са сталним радним временом) платформа UPWORK нуди моћуност да изаберете послове којим вам одговарају и да радите колико вам одговара. Наравно у таквом аражману се не долази до великих зарада, а као што је речено, најбоље зарађују слободни професионлаци са сталним клијентима из развијених земаља као то су: САД, Канада и Аустралија.

Срби не предњаче као послодавци на UPWORK платформи, али их зато са друге стране као слободних професионлца има много. Тренутно, према водећем сајту за ИТ струку STARTIT, Србија се налаизи на 11. месту по укупном уделу на тржишту слободних професионалаца. То би према изворима које користи STARTIT значило да Србија има више фриленсера него Немачка или Француска. Српски фриленс радници чине 1% тржишта а ако упоредимо да популација Србије чини 0,001% светске полулације, добијамо податак који указује да је онлајн фриленсинг код нас распрострањен. Заступљеност фриленс запошљавања код нас се може вероватно објаснити са две чињенице: прво као стручњаци имамо потребно знање, друго цена рада код нас је ниска и иностране компаније ће радије узети јефтинијег српског слободног професионалца уместо немачког или француског. Америчке и европске компаније штеде огромене количине средстава плаћајући у источно европским земљама квалификовану радну снагу драстично мање. Ипак, плате које се добијају од америчких компанија за онлајн рад у земљама као што је Србија, поготово када је у питању дизајн и програмирање, више су него одговарајуће у односу на трошкове живота и представљају могућност да се заради знатно више од националног просека.

Линк за STARTIT онлајн избор:

https://startit.rs/srbija-u-svetskom-vrhu-po-broju-frilensera/