Златна правила за интервју (други део)

Питања на интервјуу за посао не поставља само послодавац

Постављате их и ви. То треба да буду конкретнија и специфичнија питања. На тај начин послодавац ће стећи утисак о вашој доброј обавештености, као и о самосталном размишљању. Припремите једно до два смислена питања и оставите тако добар утисак на разговору.

Понављање је мајка знања

У вашем случају то је најбољи начин да проверите да ли сте се добро припремили и да ли сте спремни за разговор за посао.

Добро прочитајте оглас за посао на који се јављате. Такође, још једном пре интервјуа добро проучите свој CV и пропратно писмо, размишљајте које би биле ваше обавезе и одговорности, која се знања и вештине траже, који су услови за рад и које су добити. Добро размислите и о својим недостацима, на објективан и самокритичан начин, јер ће потенцијалног послодавца и то занимати.

Како се представити на разговору за посао

Пре свега, као особа која стиже на време: Будите на месту одржавања интервјуа 10–15 минута раније. Према свим људима које сретнете у фирми понашајте се максимално професионално и љубазно. Никога од саговорника не ословљавајте само именом. Свако од њих је потенцијално веома битан, а ви желите да се представите како доликује. Њихово мишљење о вама може бити директору значајно и урачунато у укупан утисак, поред разговора, јер то су људи с којима он ради и којима верује.

Није можда сувишно напоменути да су жваке, мирис цигарета и укључен мобилни телефон нешто што оставља врло лош утисак. Такође се подразумева да ћете на интервју отићи адекватно обучени.  У току разговора пажљиво саслушајте све што вам саговорник/саговорници имају рећи. Не прекидајте их док говоре и када вам је нешто нејасно, већ сачекајте да добијете реч.