Главна усмерења које вас могу водити у развоју каријере

Већ као студенти ћете у неком тренутку пожелети да озбиљно размислите о развоју своје каријере. Можда ћете изабрати да о овоме разговарате са родитељима или са професорима. Друга опција би била разговор са саветником за каријеру из Каријерног центра за студенте Београдске политехнике. Коју год варијанту да изаберете можете добити корисне савете. Ево неколико тема за размишљање и за разговор са другим људима.

Вредности

Да ли познајете себе? Вероватно не, или не у потпуности. Чак иако још не познајете себе у потпуности, прави начин да себе упознате је тема „о вредностима“. О ономе што вам је драгоцено, о ономе што вас изводи на прави пут. Када се изгубите и збуните, вредности су ту да вам покажу исправан пут остварања ваших циљева. Ово је можда и најважнији корак за почетак.

Покушајте прво да направите листу вредности којих год можете да се сетите. Затим, их сведите на пет који заиста одговарају само вама. То можете радити упоређујући две сличне вредности и одбацујући оне слабије. Једном када сузите списак, можете имати бољу представу о томе којим путем каријере желите да кренете.

Бићете изненађени колико је ово заправо тежак посао. Добра идеја о вредностима за које се залажете даће вам увид у оно шта је заиста важно у животу и послу. Листа вредности пружиће вам перспективе кроз које можете да доносите битне животне одлуке. Сврха вредности је да вас усмери ка циљу како да постанете најбоља верзија себе.

Узори

Размислите о особама које су на вас оставиле утисак, особе којима се дивите. Која особа вам је давала мотиве за размишљање? Која особа вас је инспирисала? Покушајте да замислите ситуацију у којој можете да изаберете свог тутора. Ко би то био? Који научник или уметник? Када имате идеју која би то особа била покушајте да истражите живот тих појединаца. Како су развијали своју каријеру? Шта су научили на том путовању и како су та знања применили у свом животу?

Фокус

Каријера није свакако сама себи циљ. Међутим она мора служити сврси, а то је да служи нашим вредностима. На пример, ако имате идеју о развоју каријере, а планира да има породицу, касније ће вам развој каријере бити прилично напоран. Због тога се саветује да убрзате своје сазревање. Управо сада, у студентском периоду, имате времена и највише капацитета да почнете да развијате каријеру. Касније, када оснујете породице и будете одговорни за друге особе неће имати времена да се онако посвећено бавите својом каријером, као данас. Фокус је битан данас, јер са највише енергије и елана сада своју каријеру постављате на ноге.

Организација

Покушајте да данас стекенете организационе вештине које ће вам касније бити од велике користи. Записујте ствари и архивирајте податке. Креирајте базе података које ћете касније користити као изворе инспирације. Ако данас почнете да сакупљате релевантне податке, почнете да правите планове и постављате временске оркове за остваривање истих. Биће далеко спремини да остварите своје каријерне циљеве касније.

Ресурси

Пола пута сте прешли уколико имате постављене вредности и циљеве.  Још увек немате визију своје каријере? Не брините, то је зато што немате довољно информација. Ево неких питања на која можете одговорити а која ће вам помоћи да се боље оријентишете:

  • Шта вас интересује?
  • Да ли за одабрану каријеру имате талента или треба још да учите?
  • Да ли одабрана каријера испуњава основна очекивања?
  • Какво је стање данас у тој професији а у контексту проналажења посла?
  • Шта ако сте неодлучни?

Одговор на ово питање је јер немате довољно информација. Један од начина да се информације добију је кроз искуство. Само 5% људи пронађу идеално занимање из првог покушаја. Једноставно, крените што пре у потрагу за идеалним запослењем.

Ово су само неке од главних усмерења које вас могу водити ка успешној каријери. Сетите се само да су покретачка снага у одлучивању, било у животу или у каријери, управо вредности о којој смо говорили на почетку. Вероватно да ће се и вредности с временом мењати како будете стицали животно искуство. У животу треба да имате особе које вас инспиришу и које вас на неки начин усмеравају. То су људи чији ће животи понудити одговоре или чак питања – они који ће бити ваши узори и модели. То су људи који су нешто у својим каријерама остварили, они који вам могу помоћи да будете успешнији и бољи у својој каријери. Постаните један од њих, ви то можете.