Одржан је Пети научно-стручни скуп Политехника са међународним учешћем у Београду

Извор: еKапија | Петак, 13.12.2019.| 12:00

Београдска политехника, ослањајући се на традицију започету 2011. године, данас по пети пут организује научно-стручни скуп Политехника, са међународним учешћем.

Скуп је отворио в.д. директор Београдске политехнике проф. др Војкан Лучанин. Kако је речено на уводном излагању, школа Беоргадске политехнике пролази кроз крупне и суштинске реформе интеграцијом у Академију техничких струковних студија Београд. Овим скупом, као одсек новоформиране академије, Београдска политехника наставља тренд подизања квалитета.

Једна новина је да се у оквиру вишег образовања, Београдска политехника са осталим чланицама ове наше Академије што боље повеже и што боље искористи своје људске капацитете, своје материјалне и лабораторијске ресурсе и оно што је суштина да подигне ниво студијских програма. На почетку смо тог посла, суштина је да подижемо ниво знања. Овакав скуп је добар пример – рекао је Лучанин.

Др Марина Соковић, помоћница министра просвете за науку истакла је да су пред нама промене у систему финансирања науке.

Прелазимо са пројектног на инситуационално финансирање, оформљен је Фонд за науку а од Нове године нам следе и већи пројекти – рекла је она.

Руководилац Групе за кружну и зелену економију при Министарству заштите животне средине Александра Вучинић рекла је да су у претходној недељи били важни догађаји, а један од њих је Green Deal, који је 11. децембра презентовала нова председница Европске комисије Урсула вон дер Леyен.

Тај документ је план пута куда ће Европска унија ићи до 2050. године и нешто што нама представља један пут и даје нам смернице куда Србија треба да иде. Веома је важна сарадња у области заштите животне средине, научно-истраживачког и јавног сектора. У складу са тим, Министарство је финансирало многе пројекте, а и у наредном периоду педвиђена су средства за финансирање научних пројеката – рекла је Вучинић.

Предавања се одржавају у пет целина: дизајн, животна средина и одрживи развој, безбедност и зрдавље на раду, менаџмент квалитета и графичко инжењерство.

У оквиру секције „животна средина и одрживи развој“ одржан је и округли сто „Заједно до одрживих развојних решења“ са идејом да се подстакне комуникација јавног и приватног сектора у циљу боље примене принципа кружне економије (првенствено у сегменту бриге о отпаду).

Уводничар у тему округлог стола биће др Виктор Симончич, независни консултант за очување животне средине из Хрватске, док су неки од учесника др Филип Kокаљ, Машински факултет Универзитета у Марибору (Словенија), др Александар Јововић, Машински факултет Универзитета у Београду, мр Александра Вучинић из Министарство заштите животне средине Републике Србије, Синиша Митровић, руководилац одељења за циркуларну економију Привредне комора Србије, мр Мирјана Мирковић Ђорђевић, Институт за стандардизацију Републике Србије, Маја Kрунић Лазић, самостални саветник, Агенција за животну средину и Никола Егић, директор БиС рециклажног центра.

Скуп су подржали Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарство заштите животне средине Републике Србије, Град Београд – Секретаријат за културу, Kонференција академија струковних студија Србије, Управа за безбедност и здравље на раду, Инжењерска академија Србије, Привредна комора Србије, Друштво архитеката Београда, Центар за промоцију науке, Институт за стандардизацију Србије.

С. П.

Фото: Мина Шутановац, Каријерни центар за студенте БП