Професорка дизајна Ieva Žukauskaitė из Литваније одржала предавање на Београдској политехници

У оквиру Петог научно-стручног скупа Политехника, а пре самог скупа, у четвртак 12.12.2019. године у Београдској политехници одржано је предавања о школи за дизајн из Литваније – Vilnius College of Design. Предавање је одржала професорка и шеф одсека за дизајн на поменутој школи Ieva Žukauskaitė. 

Професорка Žukauskaitė је на предавању истакла да је Vilnius College of Design компетентна, међународна и енергична академска заједница која развија креативне и независне личности и настоји да постане референтна тачка за све који желе да открију јединствени стил, непрестано се усавршавајући и проналазећи нова решења својих идеја.

Историја ове школе у Вилниусу, Литванија, започела је 1997. године када је основана средња уметничка школа која је обучавала будуће дизајнере одеће и позоришне шминке.  Године 2005. школа је реорганизована у јавну установу и добила је назив Vilnius College of Design, пружајући високо образовање својим студентима. Како је професорка истакла да школа има шест одсека: графички дизајн, дизајн ентеријера, уметност перформанса и глуме, модни дизајн, примењена фотографија и дизајн процеса и услуга.

Велики број студената Београдске политехнике са дизајнерских смерова присуствовало је овом предавању исказујући интересовање за начине рада и приступа дизајну у далекој Литванији.