Златна правила за интервју (први део)

Интервју је друга фаза селекционог процеса приликом запошљавања. Ако сте добили позив на разговор за посао, то значи да су ваши пријавни документи добро написани и успешни. Међутим, као и за припрему и писање CV-ја, и за припрему за разговор за посао потребно је одвојити време јер је то прилика да послодавцу представите себе на најбољи могући начин.

Златна правила за интервју:

  • Информишите се о фирми у којој аплицирате за посао.
  • Дођите на интервју 10 минута раније.
  • Будите спремни да препознате једноставна питања која захтевају кратке и јасне одговоре.
  • Немојте се претварати да знате нешто што у ствари не знате; немојте покушавати да дате одговор на питање које нисте заиста разумели. Слободно замолите да вам се појасни питање.
  • Говорите разговетно и не сувише брзо, немојте претерано да гестикулирате.
  • Док говорите, одржавајте контакт очима са испитивачем, то ће вам помоћи у комуникацији.
  • Не причајте говорите ружно о претходном послодавцу.
Како се припремити за разговор за посао?

Појавите се спремни тако што сте размишљали о томе која питања се могу поставити на разговору за посао. За разлику од неформалног разговора, интервју за посао има јасну структуру и ток који одређује послодавац. Иако не можете знати до детаља како ће се разговор одвијати, можете ипак претпоставити добар део питања битних за посао.

Припрема вам омогућава да се представите у бољем светлу

Припрема омогућава да успешно одговорите на сва постављена питања, али такође смањује стрес и несигурност, који се могу јавити пре и током интервјуа.

Разговор за посао је искуство где сте ви постављени у центар пажње како би послодавац утврдио да ли сте прави кандидат за тај посао. Од ваших одговора на питања на интервјуу зависиће и исход ваше пријаве. Истраживања показују да је један од проверених начина смањивања стреса у таквим ситуацијама управо темељна припрема.

У највећем броју случајева позив на разговор за посао значи да сте прошли прву селекцију кандидата, или и другу, и да интервју са потенцијалним послодавцем може одиграти кључну улогу у добијању посла.

Кораци успешне припреме

Пре самог интервјуа за посао покушајте да сазнате што више о фирми у којој сте конкурисали. Замислите различите ситуације, више сценарија разговора и како би било најбоље да се поставите у сваком од њих. Морате бити флексибилни. Уместо да губите време на детаље, размишљајте о могућим проблемима и општим питањима. На тај начин ћете на самом разговору много лакше прилагодити своје одговоре.

1. Упознајте потенцијалног послодавца

Послодавци сасвим оправдано претпостављају да ви већ знате довољно о њима чим сте се пријавили. Чак и ако нисте успели да дођете до неких података о фирми, не покушавајте да у току интервјуа сазнате нешто више. Послодавац ће то доживети као непрофесионалност.

2. Покажите да вам је стало

Ваш потенцијални послодавац претпоставља и да ви јасно знате зашто сте се пријавили за одређени посао, и то баш код њега. То је једно од најнезгоднијих питања, ма колико се чинило лако. Послодавац очекује да се максимално ангажујете. Дакле, покажите му да се ваша пословна етика слаже са визијом и мисијом његове фирме. Да за вас није реч само о послу, већ о нечему у шта желите да уложите свој труд и енергију како бисте постигли више циљеве од пуког примања плате. Морате показати да сте ви најбоља особа за тај посао и да је корист од вашег запослења обострана – и ваша, али и послодавца.

3. Тајна је у умерености

Немојте на разговору за посао исказивати бескрајне симпатије или сумње према фирми. То оставља утисак неозбиљности и непрофесионалности. Ваш послодавац очекује да вам је стало да радите у његовој фирми и на тој позицији, али свакако не мисли да је то испуњење свих ваших снова. Дакле, будите умерени. И рационални. Емоције су у реду, али наступите разумно. Уколико то и јесте фирма према чијем деловању искрено гајите велике симпатије, потрудите се да то искажете кроз оно што конкретно буди ваше поштовање. Будите што објективнији.