НОВИ ПОЗИВ ЗА МЛАДЕ БАЛКАНСКЕ ДИЗАЈНЕРЕ: “Овде и сада”

Културно удружење  Миксер  из Београда уз подршку  NUNC  произвођача намештаја из Славоније (Хрватска) покреће специјално издање такмичења регионалне платфроме  Младих балканских дизајнера, отварајући им јединствену прилику да се придруже компанији NUNC у њиховој мисији реинтерпретације богате традиције и културе региона у иновативне и препознатљиве производе савременог дизајна.

NUNC (што значи: сада) је на светску дизајнерску сцену ступио 2019.године на Сајму намештаја у Келну и од тада расте и осваја међународна тржишта. Духовит и освежавајући приступ дизајну свакодневних предмета потиче из сарадње са новим дизајнерима из целог региона, од којих су многи дебитовали на регионалној и међународној сцени управо преко платформе Млади балкански дизајнери.

Међународни жири ће изабрати најинспиративније радове који ће бити изложени на “YBD за NUNC” изложби на Шумарском факултету током Београдског међународног сајма намештаја, где ће NUNC-ов тим за развој производа изабрати пројекте које ће компанија развијати до правих производа и потом представити светској публици на чувеном Међународном сајму намештаја у Милану.

Позивамо младе дизајнере да истраже нове функције намештаја и простора за области које се преклапају између свакодневних светова: дом, посао, школа, јавни простори, забавне, интимне и заједничке зоне, урбана и рурална окружења и статична и покретна искуства. Пријављени пројекти би требало да буду у стању да својим корисницима понуде вишеструке функције и искуства, подржавају различите животне сценарије, хибридне и номадске моделе рада, омогућавају лако креирање „трећих простора“, трансформишу свако место у играоницу или неформално образовање и много више. Охрабрујемо младе дизајнере да осмисле нове или преиспитају своје постојеће дизајнерске идеје, посматрајући унакрсне, хибридне функције комада намештаја, модуларних система или других услужних објеката, из перспективе различитих корисника (одраслих, деце, различитих полова), старијих особа, особа са инвалидитетом итд.), различити временски сценарији (ноћу, дању, сезонски, итд.), наизменично окружење и друштвени контекст (на отвореном, у затвореном, приватно, јавно) итд.

Жири ће високо вредновати иновативне карактеристике пројекта које побољшавају квалитет свакодневног живота; способност да се одговори на потребе различитих корисника; мултифункционалност; потенцијал за кружност производа или његових елемената; ергономију; рационалне трошкове производње и транспорта; иновативну употребу локално доступних материјала; имплементацију локалних знања и техника; еколошки прихватљив производни процес, иновативну употребу рециклираних материјала; релевантност у односу на локалне/глобалне еколошке и друштвене изазове.

Реномирани међународни жири чине Марва Грифин, оснивачица и кустос платформе за таленте Салоне Сателлите Међународног сајма намештаја у Милану, индустријска дизајнерка Хенриет Вал, професорка на Ајндховенској дизајнерској академији и директорка експерименталних истраживања Ателиер Лума у Арлу; индустријски дизајнер Никола Радељковић из Нумен/Фор Усе колектива; едукаторка Јелена Матић, дизајнерка намештаја и професорка на Шумарском факултету Универзитета у Београду и Маја Лалић, архитекткиња и оснивачица Миксер удружења.

Интегрални текст конкурса доступан је на  ybd.mikser.rs/call

Апликанти могу да пријаве своје пројекте електронски до 27. септембра 2023. године у 23.59 часова на  ybd.mikser.rs/form

Победници ће бити проглашени 2. октобра на  ybd.mikser.rs.