У сусрет Светском дану сецесије 2019.

 

Нова 2019. нам се приближава невероватном брзином, а самим тим и 10. јун – Светски дан сецесије. Музеј града Београда, Kлуб Лепота живота, Висока школа струковних студија Београдска политехника и Kалабина кућа за одмор у Банатском Деспотовцу већ су у октобру започели реализацију пројекта ‘Сецесија као инспирација’ (о чему је већ било речи) Рад се вредно наставља.

У оквиру пројекта у уторак 4. децембра мст Ангелина Банковић из Музеја града Београда и Мајда Сикошек из Kлуба лепота живота одржале су на Београдској политехници предавања за студенте. Предавања на тему сецесије као покрета, времена у којем је настајала, живела и замрла и архитектуре сецесије у Београду замишљена су да инспиришу и усмере студенте у њиховом раду на пројектовању ентеријера хола Kалабине куће за одмор. Радови ових вредних и талнетованих младих људи биће изложени у Музеју Јована Цвијића, а најбољи ће бити награђени.

Очаравајућа сецесија очарала је студенте и заинтригирала их. Било је узбудљиво и динамично, а чим стигне мало лепше време повешћемо их и у шетњу како би видели уживо оно о чему смо на предавању разговарали. Захваљујемо се Сандри ДеПало и Жељку Здравковићу из Београдске политехнике на организацији и гостопримству, а студентима на пажњи и интересовању.

Радимо вредно и даље на припремама пројекта ‘Сецесија као инспирација’ за Светски дан сецесије са надом да ће се наш труд исплатити и да ће београдска архитектура у овом стилу добити заслужено место.