Изложба радова студената прве године дизајна индустријских производа са радионице „100 година Баухауса“

У уторак 14. маја у 19.00 у Скандинавском павиљону на Факултету  ликовних уметности у улици Мила Милуновића 1 биће отворена изложба радова студената прве године студијског програма Дизајн индустријских производа Београдске политехнике. Ови радови настали су у оквиру студентске радионице „100 година Баухауса“ организоване у сарадњи Београдске политехнике и Београдске Интернационалне Недеље Архитектуре (БИНА). Радови настали у оквиру ове радионице засновани су на основним начелима и композиционим принципима модернизма.

Циљ студентске радионице „100 година Баухауса“ (1919–1933) је обележавање јубилеја од оснивања Школе архитектуре, примењених уметности и дизајна у Вајмару, Десау и Берлину широм света познате као интернационална школа Баухаус. Баухаус  је назив изведен инверзијом немачке речи „хаусбау” – „изградња куће”. Оснивач школе, архитекта Валтер Гропијус, желео је да обједини традицију немачког занатства, принципа модерног дизајна и потенцијала индустријске производње.

Објекат (предмет) који савршено обједињује и симболизује естетику модернистичког покрета и вредности школе Баухаус је колевка студента Петера Kелера (1922). Kреирана колевка, као и велики број других предмета насталих у школи Баухаус, обликована је једноставним материјалима, чистих геометријских форми и обојена основним бојама. У њеном дизајну најбоље се одсликавају утицаји учитеља Баухауса (Валтер Гропијус, Лудвиг Мис ван дер Рое, Паул Kле, Василиј Kандински, Марсел Бројер, Ласло Мохољи Нађ…) пионира модернизма, учитеља естетике највиших домета, која је у наредних сто година освојила цео свет.

Каталог изложбе можете преузети овде.